De mooiste dag van je leven wil je natuurlijk graag energiek en fris beleven. Met alle stress in aanloop van de bruiloft kan dat uitdagend zijn. Met deze 5 tips verschijn je niet alleen fit aan het altaar (of bij de ambtenaar), maar kom je ook gezond van lijf en leden terug van huwelijksreis.

Bouwen aan je gezondheid begint maanden eerder

Een uitspraak in de fitness wereld is: “summer bodies are built in winter”. Iets soortgelijks geldt voor vitale bruidsparen. Het heeft weinig zin om een paar weken voor je huwelijk aan de vitamine C supplementen te gaan en ineens rondjes in de wijk te gaan rennen. Maak minimaal 3 tot 6 maanden voor je bruiloft een plan voor jezelf. Stel je doel vast qua bijvoorbeeld gewicht en conditie. Dan weet je meteen dat je trouwjurk of trouwpak gaat pakken op het moment supreme. Op gezondermeer.nl vind je handige tips om toe te werken naar een fitness doel.

Vermijd onnodige stress rond je bruiloft

Uiteraard hoort een beetje gezonde spanning er gewoon bij. Maar als je bijna ten onder gaat aan de huwelijksspanningen dan is dat echt niet goed. De belangrijkste tip om onnodige stress te voorkomen is om een goede ceremoniemeester (of zelfs een koppel) te regelen. Die nemen je zorgen uit handen en zorgen ervoor dat alles gladjes verloopt. Daarnaast is het belangrijk om binnen het draaiboek van je bruiloft ook genoeg ruimte voor jullie als bruidspaar in te plannen om je in alle rust voor te kunnen bereiden. Als alle (schoon)familie als kip zonder kop rond je loopt krijg je vanzelf een zenuwinzinking.

Eindsprint voor de laatste trouwdag kilo's

Ok… je hebt je plan gemaakt en een hoop bereikt de afgelopen maanden. Maaaaaar…. er is toch net iets tussendoor gekomen en je bent nog niet helemaal op je doelgewicht. Je kunt op een gezonde manier nog snel afvallen met bijvoorbeeld het ketodieet. Daarmee kun gerust een kilo per week afvallen afhankelijk van je startgewicht. Ga echter niet in de bocht met een crashdieet, want dan pleeg je roofbouw op je lichaam en keldert je energie. Is je target bijna behaald? Verminder dan gewoon je calorie inname in de laatste paar weken/dagen. Vervang bijvoorbeeld eens een maaltijd door een lichtverteerbare en gezonde maaltijdshake. Daarmee kun je een paar honderd calorieën per maaltijd besparen.

Gezond op huwelijksreis

Heb je de trouwdag stress overleefd? Gefeliciteerd, dan mag je nu lekker relaxen op je huwelijksreis! Maar ook daarvoor moet je je voorbereiden. Als je naar een verre bestemming zoals Zanzibar of de Malediven gaat, kijk dan sowieso of je vaccinaties nodig hebt. Voor dergelijke bestemmingen worden vaccinaties als DTP, Hepatitus A of zelfs Gele Koorts aangeraden. Je lokale GGD kan je hier goed over adviseren. Kijk ook uit met Malaria! Ter plekke is het verstandig om je van te voren in te lezen over de laatste corona maatregelen. Deze veranderen nogal eens dus kijk bijvoorbeeld op Nederlandwereldwijd.nl voor de laatste stand van zaken.