In augustus 2013 heeft de website Huwelijksreis Wijzer een enquete gehouden onder ruim 1.000 pas getrouwde en bijna getrouwde stelletjes. Een bloemlezing uit de resultaten van dit Nationaal Onderzoek Huwelijksreizen kun je hieronder lezen.

N.B. Onderstaande is een selectie van conclusies uit het Nationaal Onderzoek Huwelijksreizen 2013.  Wil je meer informatie? Kijk dan onderaan deze pagina. Bij overname van conclusies, afbeeldingen of diagrammen in eigen publicaties graag een bronvermelding plaatsen naar het origineel (huwelijksreiswijzer.nl of huwelijksreiswijzer.nl/algemeen/nationaal-onderzoek-huwelijksreizen/)

Turkije & Spanje meest geboekte huwelijksreis bestemmingen

Uit eerder onderzoek door Huwelijksreis Wijzer bleek dat de Malediven en Bali (Indonesië) al jaren tot de meest gezochte huwelijksreis bestemmingen horen. Uit deze recente enquete echter blijken Turkije en Spanje met afstand de twee meest geboekte honeymoon bestemmingen.

De Malediven zijn pas op een 14e plek terug te vinden in de lijst van meest geboekte huwelijksreis bestemmingen in 2012 en 2013. Bali is in de enquete niet specifiek uitgevraagd, maar heel Indonesië staat op de 8e plaats.

Kort na de trouwdag weg

Bijna 80% van de stelletjes ging binnen enkele dagen na het huwelijk op huwelijksreis. Daarvan vertrok 15% zelfs binnen 24 uur na het ‘ja woord'. De overige stelletjes gingen enkele weken (12%) of maanden (8%) na de bruiloft weg. Een enkeling (1%) deed er zelfs langer dan een jaar over. Veel gehoorde opmerkingen over het uitstel hadden te maken met het benodigde budget voor een droomreis.

Op zoek naar rust & ontspanning

Na de drukte rondom de trouwdag, gebruiken veel stelletjes de huwelijksreis om de ‘batterij weer op te laden'. Op de vraag wat men belangrijk vond aan de invulling van de huwelijksreis werd ‘rust & ontspanning' door de overgrote meerderheid gekozen. Thema's als ‘ontdekken' en ‘natuur' worden ook relatief belangrijk gevonden. Een ‘actieve of sportieve' invulling van de huwelijksreis is voor de meeste mensen duidelijk minder van belang. Het thema ‘uitgaan' scoort in alle opzichten het laagst.

Relatief vaak naar het reisbureau

Uit het ContinuVakantieOnderzoek van NBTC-NIPO bleek dat het aandeel buitenlandse vakantie boekingen via internet in 2012 al op 78% lag. De huwelijksreis is voor veel mensen kennelijk toch zo'n ‘once in a lifetime' reis dat eerder dan normaal de hulp van het traditionele reisbureau wordt ingeschakeld. Bij de respondenten die in 2012 en 2013 op huwelijksreis zijn geweest lagen de verhoudingen als volgt:

  • 2012: boeking via internet (52%) / reisbureau (48%)
  • 2013: boeking via internet (62%) / reisbureau (38%)

 

 

De trend is ook hier duidelijk richting meer online boekingen, maar de trend loopt nog wel achter bij de algemene trend in de reismarkt.

 

Onderzoeksverantwoording

Het Nationaal Onderzoek Huwelijksreizen 2013 is een initiatief van de onafhankelijke huwelijksreis inspiratie website Huwelijksreis Wijzer (huwelijksreiswijzer.nl). Het onderzoek vond plaats in de maand augustus 2013 onder 1045 respondenten. 619 Respondenten waren in 2012 of 2013 op huwelijksreis geweest. 426 Respondenten moesten op moment van invullen nog op huwelijksreis gaan in 2013 of 2014. Een deel daarvan had de reis al wel geboekt. De meeste van bovenstaande conclusies komen uit de groep respondenten die reeds op huwelijksreis zijn geweest en zijn dus op basis van feiten en niet op basis van verwachtingen.


Vragen?

Heb je vragen over het onderzoek? Of heb je als reisorganisatie of andere belanghebbende interesse in het volledige onderzoeksrapport? Neem dan ajb contact met ons op via het formulier op de contactpagina. Een samenvatting van de complete vragenlijst is op aanvraag beschikbaar.