Bezienswaardigheden Zanzibar

Zanzibar behoort officieel tot Tanzania en bestaat uit de eilanden Zanzibar en Pemba. Het land heeft prachtige bezienswaardigheden en een rijke geschiedenis. Daarnaast kun je heerlijk genieten van het prachtige weer op de verschillende tropische stranden.

Wat te doen op Zanzibar? De meeste toeristen hebben naast het ontspannen en genieten van het weer, een flinke to do list. Eén van de bekendste bezienswaardigheden op Zanzibar is de ‘Old Fort of Zanzibar’, een oud amfitheater.

Andere bezienswaardigheden zijn; House of Wonders, Old Dispensary, Zanzibar Butterfly Centre, Peace Memorial Museum en Hamamni Persian Baths.

Klimaat Zanzibar

Hoewel het bijna altijd goed weer is op Zanzibar, kunnen er ook flinke regenbuien vallen. Het klimaat van Zanzibar heeft te maken met de moessons van de Indische Oceaan. Het klimaat van Zanzibar is dan ook wel het tropisch moessonklimaat. Dit klimaat houdt in dat het vrijwel altijd droog is, maar dat daar periodes op volgen waar veel regen valt. Houd daar dus altijd rekening mee met het boeken van je vakantie naar Zanzibar!

Laag- en hoogseizoen Zanzibar

Het regenseizoen van Zanzibar loopt in twee verschillende periodes, deze periodes noemen we ook wel de laagseizoenen van Zanzibar. De eerste regenperiode loopt van maart tot en met mei en de tweede loopt van november tot december. Buiten deze maanden is het hoogseizoen van Zanzibar.

Beste reistijd Zanzibar

De beste reistijd van Zanzibar loopt buiten de regenseizoenen om. De beste reistijd is dan ook van januari en februari en juni tot en met oktober. Wanneer het niet het hoogseizoen is, wil het niet betekenen dat het altijd regent. Binnen het regenseizoen zijn er vaak ook (aansluitend) droge dagen. Gemiddeld is het in Zanzibar tussen de 22 en 33 graden.

Ligging Zanzibar 

Veel mensen vragen zich af; ‘Waar ligt Zanzibar?’. Zanzibar, bestaande uit twee verschillende eilanden, behoort officieel tot Tanzania en ligt aan de oostkust van Afrika. Op onderstaande afbeelding kan je de kaart en plattegrond van Zanzibar zien.

Zanzibar op de kaart

Hoe lang is het vliegen naar Zanzibar?

De vliegtijd naar Zanzibar kan verschillen door het aantal overstappen tijdens de vliegreis. Maar, de vliegtijd Amsterdam – Zanzibar duurt gemiddeld 8,5 uur. Wanneer je meerdere overstappen hebt tijdens je vlucht naar Zanzibar, kan er bij de totale vliegduur naar Zanzibar enkele uren bij komen.

Vliegveld Zanzibar

Zanzibar heeft in totaal maar één vliegveld. Wanneer je vanaf Amsterdam naar Zanzibar vliegt, kom je dus aan op deze internationale airport, genaamd ‘Zanzibar International Airport’. Vanaf de luchthaven op Zanzibar kun je gemakkelijk naar je resort of bestemming reizen.

Hoe laat is het op Zanzibar?

Het tijdsverschil op Zanzibar, vergeleken met de tijd in Nederland, is niet erg groot. Tijdens de zomertijd in Nederland is het op Zanzibar één uur later, in onze wintertijd is het op Zanzibar twee uur later .

Valuta Zanzibar

De munteenheid van Zanzibar is de Tanzaniaanse Shilling. Als betaalmiddel op Zanzibar kun je dus betalen met de shilling, maar, je kan er ook voor kiezen om alles met je credit card te betalen. In sommige souvenirwinkels nemen ze ook Amerikaanse Dollars aan.

Reisadvies Zanzibar / Tanzania

Het reisadvies vanuit Nederland wordt gegeven door de Rijksoverheid. Het meest recente (8 februari 2016) reisadvies naar Zanzibar / Tanzania is positief. Je blijft wel altijd zelf verantwoordelijk voor je veiligheid en de keuze om Zanzibar af te reizen of niet. Er zijn wel bijzondere veiligheidsrisico’s voor het reizen naar Tanzania. Deze veiligheidsrisico’s hebben te maken met terrorisme. De Rijksoverheid geeft aan dat toeristen uit moeten kijken voor de verhoogde terroristische dreiging in de landen in de hoorn en aan de oostkust van Afrika. Kijk voor vertrek altijd naar het meest actuele reisadvies voor Zanzibar en Tanzania op de website van de Rijksoverheid.

Inentingen en vaccinaties Zanzibar

Wanneer je naar Zanzibar gaat zijn er verplichte inentingen of vaccinaties nodig, je moet namelijk in het bezit zijn van een cholerastempel. Er zijn ook extra vaccinaties nodig bij de volgende uitzonderingen:

  • Je moet een inenting hebben tegen gele koorts wanneer je zeven dagen voordat je Zanzibar binnenkomt in een land bent geweest waar de gele koorts voorkomt. Dit geldt ook als je een overstap hebt gemaakt in een gele koortsland.
  • Bij een verblijf van langer dan twee weken op Zanzibar wordt de inenting tegen buiktyfes, tuberculose, rabies en Hepatitis B

Mocht je je toch graag willen beschermen voor eventuele ziektes op Zanzibar, worden deze inentingen aangeraden:

  • Vaccinatie tegen DTP (difterie, tetanus en polio)
  • Vaccinatie tegen hepatitis A (besmettelijke geelzucht)
  • BMR inenting (meeste mensen hebben deze al)
  • Een gele koorts inenting

De ziekte malaria komt op Zanzibar voor. Daarom zijn malariatabletten, anti-muggenmaatregelen te adviseren, evenals het gebruik van een klamboe.

Paspoort en visum Zanzibar

Wanneer je naar Zanzibar reist heb je een paspoort nodig. Er wordt geadviseerd dat je paspoort minimaal nog zes maanden geldig is. Het kan namelijk voor komen dat een bestemming een geldigheid handhaven. Voor je verblijf op Zanzibar heb je ook een visum Tanzania nodig. Je kan deze bij aankomst kopen voor €40,- of $50,-.

Voor meer informatie over de geldigheidsduur van je paspoort en meer informatie over visa op Zanzibar kun je contact opnemen met het de ambassade van Tanzania in Den Haag. Of kijk voor meer reisinformatie op Zanzibardealz.nl.

Steiger naar de kust van Zanzibar vanuit de blauwe oceaan