Bezienswaardigheden Turkije

Turkije is een mix van de Westerse en de Arabische cultuur, wat het land extra interessant maakt. Je kunt aan de kust heerlijk genieten van het mooie weer, maar ook het binnenland heeft boeiende steden en mooie bezienswaardigheden. De leukste bezienswaardigheden of plekjes van Turkije zijn:

  • Istanbul: Istanbul is de bekendste stad van Turkije. Door de stad loopt een lange rivier en er zijn veel bezienswaardigheden. Een perfecte bestemming voor een stedentrip!
  • Gobekli Tepe: in het zuiden van Turkije liggen deze oude rotsformaties. De Gobekli Tepe is het oudste tempelcomplex van de hele wereld!
  • Marmaris: de badplaats Marmaris is één van de bekendste vakantiebestemmingen van Turkije. Aan deze kust staan veel mooie hotels en resorts en er zijn prachtige stranden.
  • Pergamon: vroeger was dit een rijke en welvarende stad, nu is de stad te bewonderen door de monumentale panden, tempels, fonteinen en theaters.

Klimaat Turkije

Turkije heeft niet één klimaat, maar verschillende klimaattypes. Langs de Turkse kust heerst het zeeklimaat (mediterraan), het oostelijke deel van het land heeft een gematigd landklimaat en centraal Turkije kent het steppeklimaat. Het zeeklimaat kent warme zomers met weinig neerslag en zachte winters. Het gematigd landklimaat kent een vrij constante temperatuur en er kan het gehele jaar door neerslag vallen. De weerkenmerken van het steppeklimaat zijn: warme zomers, vrij koele winters en weinig neerslag.

Ligging Turkije

De staat Turkije ligt in twee continenten, namelijk zowel in Europa als in Azië. Het grootste deel van het land ligt in West-Azië. De hoofdstad van Turkije is Ankara en ligt ook in het werelddeel Azië. Turkije wordt omringd door vier verschillende zeeën: de Zwarte Zee, de Middellandse Zee, de Zee van Marmara en de Egeïsche Zee. Ook grenst Turkije aan verschillende landen: Bulgarije, Griekenland, Syrie, Irak, Georgie en Armanie. Zie onderstaande afbeelding voor de ligging van Turkije op de kaart:

Turkije map en ligging

Vliegen naar Turkije

Turkije heeft veel verschillende vliegvelden, maar op slechts een aantal luchthavens kun je vanuit Nederland aankomen. De meest bekende luchthavens zijn: Istanbul, Antalya, Ankara, Bodrum, Dalaman en Izmir. De vliegtijd Amsterdam Turkije is ongeveer 3,5 uur.

Valuta Turkije

De valuta van Turkije is de Turkse Lira. Wil je weten wat de huidige wisselkoers Euro – Turkse Lira is? Kijk dan hier.