Wie zijn jullie en wat doen jullie precies?

Wij zijn Fleur Besters en Joep Kolijn, eigenaar & uitgever van de journalistieke reiswebsite Reisbijbel.nl. Joep neemt het technische deel van Reisbijbel voor zijn rekening. Fleur is dagelijks verantwoordelijk voor de algemene leiding, journalistieke aanpak, marketing en sales. Onze kinderen Tim van bijna 11 en Lieve van 9 jaar zijn onze junior reporters. We reizen samen de hele wereld over en gaan voor het avontuur. We willen op reis vooral andere culturen leren kennen en houden van een sportieve reis of roadtrip.

 

Wat is je achtergrond of ervaring met huwelijksreizen?

Op reis in Egypte in 2002 heeft Joep Fleur spontaan ten huwelijk gevraagd. De sfeer en de reis waren zo perfect, dat Joep spontaan Fleurs vader belde om toestemming te vragen! Daarna volgde het aanzoek, in de branding van de Rode Zee. Onze huwelijksreis bracht ons het jaar erna terug naar Egypte, we reisden vanuit Caïro twee weken door de woestijnen en hebben daarna twee weken gedoken, in het toen nog onontdekte Marsa Alam. Een prachtige basis voor ons huwelijk.

 

Wat is voor jou de ideale huwelijksreis bestemming en waarom?

Als je een huwelijksdag en alle voorbereidingen hebt doorstaan, is het tijd voor wat actie! Samen iets nieuws leren op reis, een nieuwe bestemming ontdekken en tussendoor uitrusten. Alle continenten, alle landen bieden daarvoor kansen. Het Midden-Oosten raakt ons keer op keer, maar Afrika is ook geweldig, net als een roadtrip door bijvoorbeeld Zuid-Korea. Wij hebben samen veel gedoken, maar surfles of leren bergbeklimmen kan ook gaaf zijn.

 

Wat zijn jouw ultieme tips voor een huwelijksreis?

Zoals we al zeiden: leer samen iets nieuws. Door gezamenlijk nieuwe dingen aan te gaan verdiept je relatie zich alleen maar. En sta open voor andere culturen. Probeer niet alles van te voren helemaal te plannen, dan valt het vast tegen. Want er gaan altijd dingen anders, gelukkig 🙂 En heb je al kinderen: neem ze gerust mee. Samen reizen is nog leuker!

reisbijbel-op-reis-met-de-kinderen-def

 

Wat maakt volgens jou een huwelijksreis romantisch?

Het feit dat je samen bent, en geniet van het reizen. Inchecken met dezelfde achternaam was misschien wel het allerfijnste tijdens onze huwelijksreis. Een mooie kamer op een afgelegen plek, aan het strand of in de jungle, dat zijn natuurlijk ook top herinneringen! We sliepen in de witte woestijn in Egypte onder de sterrenhemel, op het Indonesische Bali hadden we eens een boomhut in het enige stukje regenwoud als accommodatie.

 

Heb je nog andere huwelijksreis tips die we niet mogen missen?

Sla de bekende bestemmingen over. Kies je toch voor een strandvakantie? Denk dan eens aan (de kust van) Zuid-Korea. Prachtige stranden, amper toeristen. In een maand cross je het hele land door met een huurauto, en het is er super veilig. Of Jordanië, ook al zo’n plek waar het goed reizen is, je prachtige rustige stranden hebt en goed kan duiken. Onze trekking in Marokko, dwars door de Hoge Atlas, met twee jonge kinderen was ook waanzinnig. Zo ongerept en puur. Afrika heeft met name Fleurs hart ook gestolen, wij gingen met de Tazaratrein van Tanzania naar Zambia. Een echt avontuur en de bevolking is enorm positief ingesteld.

 

En nog algemene tips voor honeymooners?

Bereid niet teveel voor! Heb je veel keuzestress? Kies dan bijvoorbeeld voor een verrassingsreis, of laat iets plannen door de lokale bevolking. Fietsen vanuit je accommodaties is ook enorm leuk, dan kan je veel zien en meemaken onderweg. En laat je smartphone met rust! Wij speelden eindeloos Kolonisten van Catan en Kahuna op onze huwelijksreis! En denk ook eens aan een vrijwilligersreis, waarbij je samen met de lokale bevolking iets gaan bouwen of op een andere manier helpt. Zoek je iets in Europa? Slaap dan eens bij de boeren in Italië op het erf. Enorm luxe varianten, of meer basic.