Een bruiloft is voor de meeste mensen een bijzondere dag van in hun leven, maar er komt ook veel bij kijken. Er zijn dan ook verschillende bruidsbeurzen om inspiratie op te doen. Hier kun je heerlijk weg mijmeren over hoe jullie mooiste dag eruit zal gaan zien. Zo een dag kost aardig wat geld en er zijn tal van mogelijkheden om je bruiloft uniek en speciaal te maken, geheel aansluitend op jullie eigen stijl. Gelukkig zijn er verschillende manieren om een bruiloft te financieren en hoef je niet alleen op water met brood te leven. Zo kun je bijvoorbeeld sparen of geld lenen.

Hoeveel geld ben je kwijt aan een bruiloft?

Trouwen doe je natuurlijk het liefst zoals je zelf graag wil. Jouw bruiloft is zo duur als je hem zelf maakt. Als er graag gasten worden uitgenodigd dan gaan de kosten voor de bruiloft waarschijnlijk hoger zijn dan wanneer de voorkeur voor een kleinere en intieme viering met alleen familie en vrienden. De gemiddelde kosten die bruidsparen uitgeven aan hun bruiloft is € 15.000 exclusief de huwelijksreis, maar je kunt ook zeker voor een kleiner trouwbudget de mooiste dag van jullie leveren vieren.

Budget samenstellen

De kosten van een bruiloft heb je allereerst zelf in de hand, je kunt namelijk zelf beslissen hoe duur jullie de bruiloft willen maken. Hoe groter en uitgebreider je de trouwdag wilt vieren, hoe hoger de kosten van de bruiloft zullen zijn. En andersom natuurlijk hetzelfde, voor je gaat beginnen met het plannen van je trouwdag, is het handig om samen een trouwbudget voor de bruiloft vast te leggen. Een budget voor je bruiloft bepalen is echt een must. In een budgetplanning geef je aan hoeveel je per onderdeel van je bruiloft uit wilt geven. Om deze te kunnen maken is het handig om een leidraad te hebben van je gemiddelde kosten van een bruiloft. Hiermee voorkom je dat jullie onenigheid krijgen over de uitgaven of dat je jezelf verliest in onbetaalbare dromen. Aan de hand van je trouwbudget kun je dan een budget planning maken. Zodra je je budget hebt opgesteld, kijken jullie samen wanneer het haalbaar is om dit bedrag bij elkaar te krijgen. Hoeveel zetten jullie maandelijks weg voor de bruiloft? Komt er nog een extra spaarpotje en komen er andere eventuele financiële inkomsten voor die gebruikt kunnen worden?

Lening aanvragen

Nu de trouwplannen zijn gemaakt, zul je wel gemerkt hebben dat een huwelijk organiseren een flinke kost is. Maar het is ook een unieke dag, een dag waar je nog heel je leven aan terug zult denken. Niet iedereen heeft zomaar een groot bedrag beschikbaar voor de trouwdag. Als de wensen en het beschikbare geld niet met elkaar in balans zijn, dan kun je ervoor kiezen om een lening aan te vragen bij de bank. De keuze bestaat meestal uit een persoonlijke lening of een doorlopend krediet. Bij een persoonlijke leniging gaat het om een bepaald geldbedrag dat je eenmalig ontvangt op je rekening. Voordelen van dit type lening zijn de vaste rente en de vaste looptijd.

Bij een doorlopend krediet gaat het om een lening met een kredietlimiet waarvan je geld kunt opnemen wanneer dat nodig is. Het grote voordeel van dit type lening is dat je alleen rente betaalt over het opgenomen bedrag. Ook zijn er geen extra kosten aan verbonden als jullie de lening versneld willen aflossen. De meeste kredietversterkers geven gratis financieel advies over het afsluiten van een lening. Op die manier kun je een goede afweging maken of lenen voor jullie de beste keuze is. Via de website kun je een online aanvraag indienen, geheel vrijblijvend ontvang je informatie en advies over het krijgen van een lening voor je huwelijk. Naast je personalia geef je ook informatie over je inkomsten en woonlasten. Deze gegevens zijn nodig om te beoordelen of je op een verantwoorde manier een lening kunt afsluiten en deze kunt afbetalen.

Wees bewust

Onthoud dat wanneer je leent voor een bruiloft, dat er niet iets van financiële waarde tegenover staat. Er dus niet een product of iets dergelijks wat je in geld kunt omzetten wanneer het tegen zit, in tegenstelling tot wanneer je bijvoorbeeld leent voor een auto. Die auto zou je in uiterste nood verkopen als je je lening niet meer kunt betalen. Met een bruiloft is dat toch wat lastiger. Wees hier bewust van en leen uitsluitend het noodzakelijke bedrag. En zorg ervoor dat de maandelijkse termijn voor je lening wel echt in je budget past. Zorg dat je naast je maandtermijn elke maand nog een bedrag opzij kunt zetten om een buffer op te bouwen.

Ten eerste is het goed om in gedachten te houden dat een geld lening wordt geregistreerd bij het BKR. De geldverstrekker doet dit om te toetsen hoe de financiële situatie is.

Stap het huwelijksbootje maar in!

We weten allemaal, voor niets gaat de zon op. Wil je een mooie bruiloft waar je later met een fijn gevoel naar terugkijkt? Ga dan vooral samen na wat jullie belangrijk vinden op de trouwdag. En dan is het zover: jullie grote dag, spannend maar vooral genieten! Zeker nu de financiële zaken zijn geregeld.

Bron: https://www.becam.nl/geld-lenen/leendoel/voor-bruiloft/